Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení

Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení

Miloslav Hronek

Formát:
A5
Vazba:
vázaná, 310 stran
Rok vydání:
2004
Naše cena dnes:
374,- Kč (MC 440,- Kč)
Sleva:
66,- Kč (= 15 %)
Nakladatel:
Maxdorf
ISBN:
80-7345-013-5
Dostupnost:
rozebráno

Nyní nelze objednat

Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Fyziologické pochody v organismu gravidní ženy jsou odlišné od stavu mimo těhotenství. Vzniklé změny vyžadují i významnou úpravu výživy. Je prokázané, že vážné dietní chyby v průběhu těhotenství mohou být jednou z hlavních příčin těhotenských a poporodních patofyziologických změn v organismu matky nebo i dítěte. Jako nová a neméně významná oblast se ukazuje prekoncepční výživa. Dostatečný příjem nutrientů před obdobím koncepce může plod a ženu ochránit před vznikem závažných patologických změn (např. úloha kyseliny listové v prevenci spina bifida).
Cílem této publikace je podat podrobný rozbor výživy těhotných žen s upozorněním na zjištěné deficity. Je psaná jako odborný “nutriční manuál”, určený specialistům, kteří v této oblasti mohou těhotným a kojícím ženám podat pomocnou ruku (především gynekologům, porodním asistentkám, pediatrům, dietologům, nutričním terapeutům, farmaceutům v lékárnách, praktickým lékařům, specialistům na potravinová suplementy). V neposlední řadě ji mohou využít i těhotné a kojící ženy.
Snahou autora bylo shromáždit všechny dostupné informace ze sledovaných oblastí do roku 2002, tzn. uvést např. u vitamínů a minerálů vedle specifik týkajících se gravidity a laktace také základní informace o jejich účasti ve fyziologických pochodech, aby informace nebyly kusé a nebylo je nutné vyhledávat v jiných publikacích. Kapitoly jsou doplněny o souhrny, určené pro rychlou a přehlednou orientaci.
Úvod
1 Základní změny v organismu ženy během těhotenství
1.1 Význam placenty v těhotenství
1.1.1 Funkce placenty
1.2 Souhrn
2 Specifika výživy v prekoncepčním období
2.1 Význam prekoncepční výživy
2.2 Příjem listové kyseliny v prekoncepčním období
2.3 Příjem nenasycených mastných kyselin v prekoncepčním období
2.4 Příjem železa v prekoncepčním období
2.5 Souhrn
3 Specifika výživy v těhotenství
3.1 Příjem xenobiotik
3.1.1 Co omezit nebo vyloučit z výživy
4 Specifika výživy ženy v období kojení
4.1 Složení mateřského mléka
4.1.1 Kolostrum
4.1.2 Elektrolytové složení mateřského mléka
4.1.3 Bílkoviny
4.1.4 Tuky
4.1.5 Sacharidy
4.1.6 Vitaminy
4.1.7 Minerální látky a stopové prvky
4.2 Význam kojení pro kojící ženu
4.3 Význam kojení pro kojence
4.3.1 Výživa kojence
4.3.2 Imunologická ochrana
4.3.3 Prevence některých onemocnění
4.3.4 Ovlivnění metabolismu dítěte
4.3.5 Vliv na psychiku dítěte
4.4 Obecná charakteristika výživy kojící ženy
4.5 Souhrn
5 Stav výživy těhotných žen v ČR – hodnocení nutričního příjmu energie, živin, vybraných vitaminů a minerálních látek ve stravě těhotných žen
5.1 Charakteristika studie
5.1.1 Dotazník
5.1.2 Sběr dat a statistické zpracování
5.1.3 Hodnocení biochemických parametrů
5.1.4 Výsledky
5.2 Souhrn
6 Orientační přehled příjmu vitaminů a minerálů ze suplementů v ČR
6.1 Používání vitaminových suplementů v těhotenství
7 Příjem nutriční energie v obdobích těhotenství a kojení
7.1 Nutriční příjem energie v období těhotenství
7.1.1 Charakteristika
7.1.2 Nárůst hmotnosti v těhotenství
7.1.3 Zvýšená rizika u žen trpících anorexií
7.1.4 Podprůměrná hmotnost ženy v těhotenství
7.1.5 Obezita před koncepcí a v těhotenství
7.1.6 Doporučovaný denní nutriční energetický příjem
7.1.7 Nedostatečný energetický příjem v době těhotenství
7.1.8 Nadbytečný nutriční energetický příjem v době těhotenství
7.1.9 Specifika nutričního příjmu energie v době laktace
7.2 Redukce nadbytečné hmotnosti
7.2.1 Nutriční zásady redukce hmotnosti
7.3 Souhrn
8 Nutriční příjem bílkovin, tuků a sacharidů v obdobích těhotenství a kojení
8.1 Bílkoviny
8.1.1 Příjem bílkovin v období těhotenství
8.1.2 Charakteristika bílkovin
8.1.3 Význam bílkovin pro organismus
8.1.4 Utilizace bílkovin v organismu
8.1.5 Transplacentární transport
8.1.6 Význam bílkovin v období těhotenství a laktace
8.1.7 Nedostatečný příjem bílkovin
8.1.8 Nadměrný příjem bílkovin
8.1.9 Zdroje bílkovin
8.1.10 Doporučované denní dávky
8.2 Tuky
8.2.1 Příjem tuků v období těhotenství
8.2.2 Charakteristika tuků
8.2.3 Význam tuků pro organismus
8.2.4 Rozdělení tuků
8.2.5 Utilizace tuků v organismu
8.2.6 Mastné kyseliny
8.2.7 Význam mastných kyselin v období těhotenství a laktace
8.2.8 Transplacentární transport
8.2.9 Nedostatečný příjem esenciálních mastných kyselin
8.2.10 Nadměrný příjem tuků
8.2.11 Doporučované denní dávky tuků
8.2.12 Zdroje tuků a mastných kyselin
8.2.13 Obecná doporučení
8.3 Sacharidy
8.3.1 Příjem sacharidů v období těhotenství
8.3.2 Charakteristika sacharidů
8.3.3 Význam sacharidů pro organismus
8.3.4 Utilizace sacharidů v organismu
8.3.5 Nedostatečný příjem sacharidů
8.3.6 Nadbytečný příjem sacharidů
8.3.7 Význam sacharidů v období těhotenství a laktace
8.3.8 Transplacentární transport
8.3.9 Doporučované denní dávky sacharidů
8.3.10 Zdroje sacharidů
8.3.11 Obecná doporučení
8.4 Vláknina
8.4.1 Příjem vlákniny v období těhotenství
8.4.2 Charakteristika vlákniny
8.4.3 Význam vlákniny pro organismus
8.4.4 Nadměrný příjem hrubé vlákniny
8.4.5 Nedostatečný příjem vlákniny
8.4.6 Doporučované denní dávky vlákniny
8.4.7 Zdroje vlákniny
8.5 Souhrn
9 Nutriční příjem lipofilních vitaminů v obdobích těhotenství a kojení
9.1 Vitamin A – retinol
9.1.1 Příjem vitaminu A v období těhotenství
9.1.2 Charakteristika vitaminu A
9.1.3 Utilizace vitaminu A v organismu
9.1.4 Význam vitaminu A pro organismus
9.1.5 Transplacentární transport
9.1.6 Hypovitaminóza
9.1.7 Hypervitaminóza
9.1.8 Specifika v graviditě a laktaci – teratogenita
9.1.9 Karotenoidy
9.1.10 Interakce s mikronutrienty
9.1.11 Přepočty mezinárodních jednotek
9.1.12 Doporučované denní dávky (DDD)
9.1.13 Zdroje vitaminu A
9.2 Vitamin D – kalciferol
9.2.1 Charakteristika vitaminu D
9.2.2 Utilizace vitaminu D v organismu
9.2.3 Transplacentární transport
9.2.4 Účinky vitaminu D v organismu
9.2.5 Hypovitaminóza
9.2.6 Hypervitaminóza
9.2.7 Specifika v graviditě a laktaci
9.2.8 Interakce
9.2.9 Přepočty mezinárodních jednotek
9.2.10 Doporučované denní dávky (DDD)
9.2.11 Zdroje vitaminu D
9.3 Vitamin E – tokoferol
9.3.1 Charakteristika vitaminu E
9.3.2 Utilizace vitaminu E v organismu
9.3.3 Transplacentární transport
9.3.4 Účinky vitaminu E v organismu
9.3.5 Hypovitaminóza
9.3.6 Specifika v graviditě a laktaci
9.3.7 Hypervitaminóza
9.3.8 Interakce
9.3.9 Přepočty mezinárodních jednotek
9.3.10 Doporučované denní dávky (DDD)
9.3.11 Zdroje vitaminu E
9.4 Vitamin K – fyllochinon
9.4.1 Charakteristika vitaminu K
9.4.2 Utilizace vitaminu K v organismu
9.4.3 Transplacentární transport
9.4.4 Účinky vitaminu K v organismu
9.4.5 Hypovitaminóza
9.4.6 Hypervitaminóza
9.4.7 Interakce
9.4.8 Doporučované denní dávky (DDD)
9.4.9 Zdroje vitaminu K
9.5 Souhrn
10 Nutriční příjem vybraných hydrofilních vitaminů v obdobích těhotenství a kojení
10.1 Vitaminy skupiny B
10.1.1 Vitamin B1 – thiamin
10.1.1.1 Příjem thiaminu v období těhotenství
10.1.1.2 Charakteristika vitaminu B1
10.1.1.3 Utilizace vitaminu B1 v organismu
10.1.1.4 Transplacentární transport
10.1.1.5 Účinek vitaminu B1 v organismu
10.1.1.6 Hypovitaminóza
10.1.1.7 Hypervitaminóza
10.1.1.8 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.1.9 Interakce
10.1.1.10 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.1.11 Zdroje vitaminu B1
10.1.2 Vitamin B2 – riboflavin
10.1.2.1 Příjem riboflavinu v období těhotenství
10.1.2.2 Charakteristika vitaminu B2
10.1.2.3 Utilizace vitaminu B2 v organismu
10.1.2.4 Význam vitaminu B2 pro organismus
10.1.2.5 Transplacentární transport
10.1.2.6 Hypovitaminóza
10.1.2.7 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.2.8 Hypervitaminóza
10.1.2.9 Interakce
10.1.2.10 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.2.11 Zdroje vitaminu B2
10.1.3 Vitamin B3 – niacin
10.1.3.1 Příjem niacinu v období těhotenství
10.1.3.2 Charakteristika vitaminu B3
10.1.3.3 Utilizace vitaminu B3 v organismu
10.1.3.4 Účinek vitaminu B3 v organismu
10.1.3.5 Hypovitaminóza
10.1.3.6 Hypervitaminóza
10.1.3.7 Interakce
10.1.3.8 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.3.9 Zdroje vitaminu B3
10.1.4 Vitamin B5 – pantothenová kyselina
10.1.4.1 Charakteristika vitaminu B5
10.1.4.2 Utilizace vitaminu B5 v organismu
10.1.4.3 Transplacentární transport
10.1.4.4 Účinek vitaminu B5 v organismu
10.1.4.5 Hypovitaminóza
10.1.4.6 Hypervitaminóza
10.1.4.7 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.4.8 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.4.9 Zdroje vitaminu B5
10.1.5 Vitamin B6 – pyridoxin
10.1.5.1 Charakteristika vitaminu B6
10.1.5.2 Utilizace vitaminu B6 v organismu
10.1.5.3 Transplacentární transport
10.1.5.4 Účinek vitaminu B6 v organismu
10.1.5.5 Hypovitaminóza
10.1.5.6 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.5.7 Hypervitaminóza
10.1.5.8 Interakce
10.1.5.9 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.5.10 Zdroje vitaminu B6
10.1.6 Vitamin B11 – listová kyselina
10.1.6.1 Charakteristika listové kyseliny
10.1.6.2 Utilizace vitaminu B11 v organismu
10.1.6.3 Účinek vitaminu B11 v organismu
10.1.6.4 Hypovitaminóza
10.1.6.5 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.6.6 Hypervitaminóza
10.1.6.7 Interakce
10.1.6.8 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.6.9 Zdroje vitaminu B11
10.1.7 Vitamin B12 – kyanokobalamin
10.1.7.1 Charakteristika vitaminu B12
10.1.7.2 Utilizace vitaminu B12 v organismu
10.1.7.3 Transplacentární transport
10.1.7.4 Účinek vitaminu B12 v organismu
10.1.7.5 Hypovitaminóza
10.1.7.6 Specifika v graviditě a laktaci
10.1.7.7 Hypervitaminóza
10.1.7.8 Doporučované denní dávky (DDD)
10.1.7.9 Zdroje vitaminu B12
10.2 Vitamin C – L-askorbová kyselina
10.2.1 Příjem vitaminu C v období těhotenství
10.2.2 Charakteristika vitaminu C
10.2.3 Utilizace vitaminu C v organismu
10.2.4 Transplacentární transport
10.2.5 Účinek vitaminu C v organismu
10.2.6 Hypovitaminóza
10.2.7 Hypervitaminóza
10.2.8 Specifika v graviditě a laktaci
10.2.9 Interakce s mikronutrienty
10.2.10 Doporučované denní dávky (DDD)
10.2.11 Zdroje vitaminu C
10.3 Souhrn
11 Nutriční příjem významných makroelementů v obdobích těhotenství a kojení
11.1 Vápník
11.1.1 Příjem v období těhotenství
11.1.2 Charakteristika vápníku
11.1.3 Fyziologická úloha vápníku v organismu
11.1.4 Regulace množství vápníku v organismu
11.1.5 Utilizace vápníku v organismu
11.1.6 Absorpce vápníku v těhotenství a v období po porodu
11.1.7 Exkrece vápníku
11.1.8 Dietní faktory ovlivňující exkreci vápníku do moči
11.1.9 Eliminace vápníku v těhotenství a v období po porodu
11.1.10 Transplacentární transport
11.1.11 Nedostatečný příjem vápníku
11.1.12 Projevy nedostatku vápníku v organismu
11.1.13 Následky nadměrného přísunu vápníku do organismu
11.1.14 Specifika v graviditě a laktaci
11.1.15 Léky ovlivňující metabolismus vápníku a kostí
11.1.16 Vliv suplementace vápníkem na těhotenství
11.1.17 Příjem vápníku a laktace
11.1.18 Úloha vápníku v prevenci zdravotních komplikací v těhotenství
11.1.19 Interakce vápníku s jinými složkami potravy
11.1.20 Doporučované denní dávky (DDD)
11.1.21 Zdroje vápníku
11.1.22 Pitná voda a minerální vody
11.1.23 Dietní doporučení zvyšující obsah vápníku v potravě
11.1.24 Suplementy vápníku
11.1.25 Doporučení
11.2 Hořčík
11.2.1 Příjem hořčíku v období těhotenství
11.2.2 Charakteristika hořčíku
11.2.3 Fyziologická úloha hořčíku v organismu
11.2.4 Utilizace hořčíku v organismu
11.2.5 Interakce
11.2.6 Význam hořčíku v organismu
11.2.7 Příčiny deficitu hořčíku u lidí
11.2.8 Symptomy hypomagnesemie
11.2.9 Specifika v těhotenství
11.2.10 Důsledky nedostatku hořčíku
11.2.11 Neprokázané indikace použití hořčíku
11.2.12 Indikace pro použití hořčíku
11.2.13 Transplacentární transport hořčíku
11.2.14 Hladina hořčíku v krvi novorozenců
11.2.15 Interakce
11.2.16 Vztahy mezi hořčíkem, vápníkem, fosforem a vitaminem D
11.2.17 Doporučované denní dávky (DDD) hořčíku
11.2.18 Zdroje hořčíku
11.2.19 Dostupnost hořčíku z minerálních vod
11.2.20 Suplementace hořčíkem
11.2.21 Negativa podávání vysokých dávek hořčíku
11.3 Souhrn
12 Nutriční příjem významných mikroelementů v obdobích těhotenství a kojení
12.1 Železo
12.1.1 Příjem železa v období těhotenství
12.1.2 Charakteristika železa
12.1.3 Význam železa v organismu
12.1.4 Utilizace železa v organismu
12.1.5 Interakce
12.1.6 Transplacentární transport
12.1.7 Specifika v graviditě a laktaci
12.1.8 Projevy nedostatku železa v organismu
12.1.9 Doporučované denní dávky (DDD)
12.1.10 Zdroje železa
12.1.11 Suplementace
12.1.12 Negativa suplementace železem
12.1.13 Projevy nadbytku železa v organismu
12.2 Jod
12.2.1 Charakteristika jodu
12.2.2 Účinek jodu v organismu
12.2.3 Současná situace příjmu jodu v České republice
12.2.4 Utilizace jodu v organismu
12.2.5 Transplacentární transport
12.2.6 Fyziologie štítné žlázy v těhotenství
12.2.7 Specifika v laktaci
12.2.8 Projevy nedostatku jodu v organismu
12.2.9 Vznik strumy
12.2.10 Možnosti prevence jodového deficitu v populaci
12.2.11 Doporučované denní dávky (DDD)
12.2.12 Řešení jodového deficitu u těhotných suplementací
12.2.13 Interakce
12.2.14 Toxicita
12.3 Zinek
12.3.1 Charakteristika zinku
12.3.2 Význam zinku pro organismus
12.3.3 Utilizace zinku v organismu
12.3.4 Interakce
12.3.5 Transplacentární transport
12.3.6 Projevy nedostatku zinku v organismu
12.3.7 Specifika v graviditě a laktaci
12.3.8 Projevy nadbytku zinku v organismu
12.3.9 Doporučované denní dávky (DDD)
12.3.10 Zdroje zinku
12.3.11 Doporučená suplementace
12.4 Chrom
12.4.1 Charakteristika chromu
12.4.2 Význam chromu pro organismus
12.4.3 Utilizace chromu v organismu
12.4.4 Projevy nedostatku chromu v organismu
12.4.5 Specifika v graviditě a laktaci
12.4.6 Projevy nadbytku chromu v organismu
12.4.7 Doporučované denní dávky (DDD)
12.4.8 Doporučená suplementace
12.4.9 Zdroje chromu
12.4.10 Interakce
12.5 Selen
12.5.1 Charakteristika selenu
12.5.2 Význam selenu pro organismus
12.5.3 Utilizace selenu v organismu
12.5.4 Transplacentární transport
12.5.5 Projevy nedostatku selenu v organismu
12.5.6 Projevy nadbytku selenu v organismu
12.5.7 Doporučované denní dávky (DDD)
12.5.8 Zdroje selenu
12.5.9 Interakce
12.6 Měď
12.6.1 Charakteristika mědi
12.6.2 Význam mědi pro organismus
12.6.3 Utilizace mědi v organismu
12.6.4 Transplacentární transport
12.6.5 Projevy nedostatku mědi v organismu
12.6.6 Specifika v graviditě a laktaci
12.6.7 Projevy nadbytku mědi v organismu
12.6.8 Doporučované denní dávky (DDD)
12.6.9 Doporučená suplementace
12.6.10 Zdroje mědi
12.6.11 Interakce
12.7 Souhrn
13 Interakce vitaminů, minerálních látek a potravin s léčivy
13.1 Interakce vitaminů s léčivy
13.2 Interakce mikronutrientů s léčivy
13.3 Interakce potravin s léčivy
13.4 Souhrn
14 Potraviny a tekutiny ve výživě těhotné a kojící ženy
14.1 Příjem tekutin
14.1.1 Význam pro organismus
14.1.2 Negativní vodní bilance
14.1.3 Nadbytečný příjem vody
14.1.4 Transplacentární transport
14.1.4 Specifika v graviditě
14.1.5 Pitný režim kojící ženy
14.1.6 Doporučené tekutiny
14.1.7 Nevhodné tekutiny v době gravidity a laktace
14.1.8 Doporučované denní množství tekutin
14.2 Mléko a mléčné výrobky
14.2.1 Reálný příjem v těhotenství
14.2.2 Význam mléka z nutričního hlediska
14.2.3 Nutriční doporučení
14.2.4 Nedostatečný příjem mléčných výrobků
14.2.5 Možná negativa konzumace mléčných výrobků
14.2.6 Laktózová intolerance
14.2.7 Zakysané mléčné výrobky
14.3 Maso, ryby, vejce, luštěniny
14.3.1 Reálný příjem v těhotenství
14.4 Příjem tuků
14.4.1 Reálný příjem v těhotenství
14.5 Ovoce a zelenina
14.5.1 Reálný příjem v těhotenství
14.5.2 Doporučená množství
14.6 Chléb, pečivo, obiloviny, brambory, cukrovinky
14.6.1 Reálný příjem v těhotenství
14.6.2 Doporučená množství
14.7 Sůl
14.7.1 Doporučená ochucení stravy
14.8 Koření
14.8.1 Reálný příjem v těhotenství
14.9 Rizikové složky potravy těhotných a kojících žen
14.9.1 Potraviny s obsahem kofeinu
14.9.2 Alkohol
14.9.3 Kouření a inhalace nikotinu
14.9.4 Abúzus drog
14.10 Doporučované časové rozložení příjmu stravy pro těhotnou a kojící ženu
14.11 Souhrn
15 Zdravotní rizika vegetariánství a veganství pro těhotné a kojící ženy
15.1 Úvod
15.1.1 Doporučení
15.2 Souhrn
16 Antifungální dieta
16.1 Výživa po terapii antibiotiky
16.1.1 Následky eradikace mikroflóry
16.1.2 Preventivní opatření
16.2 Dieta pří plísňových onemocněních
16.2.1 Princip diety
16.2.2 Základ diety
16.2.3 Příprava jídel
16.2.4 Doporučené tekutiny
16.3 Souhrn
Doplněk
Doslov
Přehled použitých zkratek
Seznam ilustrací
O autorovi
Rejstřík
PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.,
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
kniha je určena odborné lékařské veřejnosti

Doporučujeme

Historie české perinatologieSamoléčba v gynekologii aneb Sama sobě gynekologemFarmakoterapie v těhotenství a při kojeníRodička včera, dnes a zítraZelenější trávaPraktický slovník medicíny

Zobrazit příbuzné tituly



Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.