Diabetes mellitus a doplňky stravy vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol
edice Současná diabetologie / Sv. 6
- Formát:
- 118 ×190 mm
- Vazba:
- V2 (brožovaná), 120 stran
- Rok vydání:
- 2013
- Naše cena dnes:
- 166,- Kč (MC 195,- Kč)
- Sleva:
- 29,- Kč (= 15 %)
- Nakladatel:
- Maxdorf
- ISBN:
- 978-80-7345-337-4
- Dostupnost:
- rozebráno
Nyní nelze objednat
Pacienti s diabetem se v tisku, na internetu i od známých dozvídají o řadě nejrůznějších a „zaručeně účinných“ léčebných přípravků z říše rostlinné i doplňků stravy. Aby ošetřující lékaři dokázali na tato témata s nemocnými zasvěceně diskutovat, potřebují znát, co současná diabetologie ví a zná z této oblasti.
Autorky proto v této publikaci nabízejí aktuální informace zpracované tak, aby lékař mohl se svými nemocnými „zasvěceně“ diskutovat, potvrzovat příznivé účinky i snažit se vymýtit nepravdivé názory a dogmata týkající se nefarmakologických možností ovlivnění cukrovky.
Autorky proto v této publikaci nabízejí aktuální informace zpracované tak, aby lékař mohl se svými nemocnými „zasvěceně“ diskutovat, potvrzovat příznivé účinky i snažit se vymýtit nepravdivé názory a dogmata týkající se nefarmakologických možností ovlivnění cukrovky.
Předmluva
1 Vitaminy a diabetes mellitus
1.1 Vitamin D
1.2 Vitamin C
1.3 Vitamin A
1.4 Vitamin E a „antioxidační směsi“
1.5 Vitaminy skupiny B
2 Potravinové doplňky, bylinné extrakty a diabetes mellitus
2.1 Úvod
2.2 Psyllium
2.3 Česnek
2.4 Zelený čaj
2.5 Skořice
2.6 Korejský žen-šen
2.7 Jinan dvoulaločný
2.8 Acai
2.9 Chrom
2.10 Zinek
2.11 Aloe vera
2.12 Kombucha
2.13 Citrus aurantium
2.14 Zázvor
2.15 Jestřabina lékařská
2.16 Bylinné preparáty čínské a ajurvédské medicíny
3 Náhradní sladidla
3.1 Úvod
3.2 Sladidla pro diabetiky nevhodná
3.3 Náhradní sladidla, vhodná pro diabetiky
3.4 Náhradní sladidla přírodní
3.5 Náhradní sladidla syntetická
3.6 Zařazení náhradních sladidel do dietního plánu
3.7 Stanovisko ADA a AHA z roku 2012 k náhradním sladidlům
4 Čaj a káva a diabetes mellitus
4.1 Čaj
4.2 Káva
5 Diabetes mellitus a alkohol/víno
5.1 Úvod
5.2 Resveratrol a SIRT-1
5.3 Červené víno
5.4 Alkohol, KV choroby a DM 2. typu
5.5 Alkohol a DM 1. typu
5.6 Další vztahy diabetu a konzumace alkoholu
5.7 Praktická doporučení pro nemocné s DM
Přehled použitých zkratek
Seznam ilustrací
Barevná příloha
Medailonky autorek
Rejstřík
1 Vitaminy a diabetes mellitus
1.1 Vitamin D
1.2 Vitamin C
1.3 Vitamin A
1.4 Vitamin E a „antioxidační směsi“
1.5 Vitaminy skupiny B
2 Potravinové doplňky, bylinné extrakty a diabetes mellitus
2.1 Úvod
2.2 Psyllium
2.3 Česnek
2.4 Zelený čaj
2.5 Skořice
2.6 Korejský žen-šen
2.7 Jinan dvoulaločný
2.8 Acai
2.9 Chrom
2.10 Zinek
2.11 Aloe vera
2.12 Kombucha
2.13 Citrus aurantium
2.14 Zázvor
2.15 Jestřabina lékařská
2.16 Bylinné preparáty čínské a ajurvédské medicíny
3 Náhradní sladidla
3.1 Úvod
3.2 Sladidla pro diabetiky nevhodná
3.3 Náhradní sladidla, vhodná pro diabetiky
3.4 Náhradní sladidla přírodní
3.5 Náhradní sladidla syntetická
3.6 Zařazení náhradních sladidel do dietního plánu
3.7 Stanovisko ADA a AHA z roku 2012 k náhradním sladidlům
4 Čaj a káva a diabetes mellitus
4.1 Čaj
4.2 Káva
5 Diabetes mellitus a alkohol/víno
5.1 Úvod
5.2 Resveratrol a SIRT-1
5.3 Červené víno
5.4 Alkohol, KV choroby a DM 2. typu
5.5 Alkohol a DM 1. typu
5.6 Další vztahy diabetu a konzumace alkoholu
5.7 Praktická doporučení pro nemocné s DM
Přehled použitých zkratek
Seznam ilustrací
Barevná příloha
Medailonky autorek
Rejstřík
Prof. MUDr. Jindřiška Perušičová, DrSc.
Interní klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha
MUDr. Pavlína Piťhová
Interní klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha
MUDr. Eva Račická
Diabetologická a interní ambulance, Ostrava-Výškovice
Interní klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha
MUDr. Pavlína Piťhová
Interní klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha
MUDr. Eva Račická
Diabetologická a interní ambulance, Ostrava-Výškovice