Vegetariánská strava v léčbě diabetu

Vegetariánská strava v léčbě diabetu

Hana Kahleová, Terezie Pelikánová, Vladimíra Havlová, Růžena Milatová

Formát:
210 × 220 mm
Vazba:
brožovaná, 326 stran
Rok vydání:
2013
Naše cena dnes:
336,- Kč (MC 395,- Kč)
Sleva:
59,- Kč (= 15 %)
Nakladatel:
Maxdorf
ISBN:
978-80-7345-344-2
Dostupnost:
skladem
Optimální složení diet pro nemocné s diabetem z hlediska dlouhodobého ovlivnění hmotnosti a metabolických ukazatelů je stále předmětem diskusí. Jednou z variant, která vybočuje z běžně doporučovaného schématu konvenčních diabetických diet, je vegetariánská strava. Prevalence diabetu 2. typu je 2× nižší u vegetariánů než u běžné populace, vegetariáni se dožívají v průměru o 3 roky delšího věku než běžná populace a mají o 25 % nižší úmrtnost na nemoci srdce a cév i nižší výskyt maligních nádorů. Vegetariánství však bývá často motivováno jinými než zdravotními okolnostmi a nesprávně sestavený vegetariánský jídelníček může mít značně negativní dopad na zdraví diabetika. Předkládaná kniha vychází ze špičkového českého diabetologického pracoviště a jako první v naší literatuře zpracovává toto téma na solidní odborné úrovni, avšak současně prakticky – jako moderně koncipovanou kuchařku. WHO i Americká dietologická asociace (2009) vydaly oficiální prohlášení, že dobře plánovaná vegetariánská strava může být prospěšná v prevenci i léčbě diabetu 2. typu. V současné době je zvažováno, že vegetariánská strava bude zařazena do doporučení České diabetologické společností ČLS JEP jako dietní alternativa pro pacienty s diabetem.
Rejstřík receptů podle čísla
I. Úvodní část
1 Úvod
1.1 Obezita
1.2 Metabolický syndrom
1.3 Diabetes 2. typu
1.4 Od obezity k diabetu 2. typu
2 Hledáme účinnou dietu proti zlověstnému oktetu
2.1 Kalorická restrikce
2.2 Snížení příjmu saturovaných (nasycených) mastných kyselin
2.3 Polynenasycené mastné kyseliny
2.4 Mononenasycené mastné kyseliny
2.5 Trans-nenasycené mastné kyseliny
2.6 Nízký glykemický index
2.7 Zvýšený příjem vlákniny
2.8 Vitaminy a minerály
2.9 Co se svým jídelníčkem udělat?
3 Vegetariánská strava
3.1 Zdravotní účinky vegetariánské stravy
3.2 Srovnání vegetariánských diet
3.3 Mechanismy účinku
3.4 Mýty o vegetariánství
3.5 Možné problémy
3.6 Sedm nejčastějších chyb při vegetariánském stravování
3.7 Oficiální stanovisko odborných společností
3.8 Osobní zkušenosti s vegetariánskou stravou
II. Praktická část
1 Praktické poznámky k redukčnímu režimu
1.1 Zdravé hubnutí
1.2 Jak si osvojit zdravější stravu a vydržet při ní
1.3 Kolikrát denně jíst
1.4 Pitný režim
1.5 Cukr a náhradní sladidla
2 Praktické inform ace k potravinám
2.1 Jak nakupovat potraviny
2.2 Suroviny, které je dobré mít doma
Literatura
Informace a odkazy
Vzorový 7denní jídelníček
III. Recepty
Polévky
Hlavní jídla ze zeleniny
Hlavní jídla z luštěnin
Hlavní jídla z obilovin
Hlavní jídla z brambor
Saláty
Mezinárodní kuchyně
Pečivo
Pomazánky
Sladká jídla a dezerty
10 tipů, jak se odměnit a dostat se do pohody jinak než jídlem
Rejstřík receptů podle kapitol
Rejstřík receptů podle abecedy
MUDr. Hana Kahleová, Ph.D.
Centrum diabetologie, IKEM, Praha
Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc.
Centrum diabetologie, IKEM, Praha
Bc. Vladimíra Havlová, Centrum diabetologie
IKEM, Praha
Růžena Milatová
IKEM, Praha

Doporučujeme

Diabetes mellitus a doplňky stravy vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkoholLéčba inzulinovou pumpouNení bezvýchodných situací aneb příběhy lidí s diabetemPraktický průvodce cukrovkou, II. částTechnologie v diabetologiiZelenější tráva

Zobrazit příbuzné tituly



Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.